Benediktinka
Suroviny:
1 ½ l konzumního lihu
50 g koriandru
25 g citrónové kůry
25 g meduňkových listů
20 g yzopu
15 g kořene angeliky
20 g kořene puškvorce
10 g kardamomu
3 g skořice
6 g muškátového květu
25 g pomerančových kvítků
2 kg cukru
3 ½ l vody
Postup:
Odvážené koření necháme v lihu 10 dní macerovat. Poté svaříme cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí. Do vychladlého cukerného roztoku vmícháme líh, ze kterého jsme odstranili veškeré koření. Nejlepším způsobem, jak odstranit z lihu nepotřebné je, když ho přefiltrujeme.
Promícháme a výtečný likér máme připravený.
Ze starých knih je zřejmé a patrné, že „čím starší likér, tím jest lepší.“